Herra A

Siinä missä Paul Simon oli etukäteen outo nimi, Simon and Garfunkelin luulisi olevan lähes kaikille tuttu. Varmaankin meidän arvostelun kunniaksi herrat jopa järjestivät yhteiskeikan 5 vuoden tauon jälkeen. Folkrock on ollut listan helpoimmasta päästä olevaa kuunneltavaa, joten itse levyn kuuntelun oli helppo aloittaa; kappalelistakin näyttää mukavan tutulta.

Kun levy alkaa Bridge Over Troubled Water-veisulla, ennakkofiilis saa varmistuksensa. Ensimmäisen kuuntelukerran aikana toiseksi kohokohdaksi nousee toinen hitti, The Boxer. Jos vielä Mr. Robinson olisi löytynyt, olisikin ne S&G kappaleet käyty läpi, jotka osasin etukäteen nimetä. Vaikka levyn menevämmät kappaleet eivät ihan täysin iskeneet, koko levy oli varsin mukavaa kuunneltavaa. Erityismaininnan voi vielä antaa toisena kappaleena olevalle El Condor Pasa (If I could) veisuille, joka helpotti levyn uudelleenkuuntelemista merkittävästi.

Tällaisia ikivihreitä sisältäviä levyjä odotin listalle enemmänkin. Tämä ainakin ansaitsee paikkansa listalla erinomaisesti ja Bridge Over Troubled Water soi varmasti soittimessani myös tulevaisuudessa.

8/10


Herra O

Tämän viikon albumi on jollain asteella ennestään tuttu ja helppo lähestyttävä, vaikken sinänsä Simon and Garfunkelin tuotannosta ole liiemmin välittänytkään. Tasaisen varmaa folkrockia, mutta siihen se valitettavasti jääkin.

Bridge Over Troubled Water jäi duon viimeiseksi studioalbumiksi lopulta ilmestyttyään ja on yhtyeen ainut albumi tällä listalla. Itse olisin nostanut Sounds of Silencen tämän albumin yläpuolelle, mutta ei tämäkään mahdottoman huono albumi ole. Kuten alussa mainitsin, lievä tasapaksuisuus vallitsee levyn alusta loppuun, enkä ole onnistunut useiden kuunteluyritystenkään jälkeen löytämään mitään syvempää merkitystä kappaleiden lomasta. Albumin lyhyestä kestosta huolimatta tylsistymistä oli paikoin havaittavissa ja nälkäiselle musiikin suurkuluttajalle ne pienetkin mielenkiintoiset vivahteet ja nyanssit ovat tuiki tärkeitä, miltei pakollisia, jatkokuuntelua ajatellen.

Useitakin palkintoja ja korkeita listasijoituksia niittänyt albumi jää minulle edelleen hieman mysteeriksi. Yleisesti folkista pitävänä kuuntelijalle jäivät jälkifiilikset kovin olemattomiksi, kuten levyn kuunteluhistoriakin on jo antanu todeta. Harmillisen vaikea tapaus siis; haluaisin pitää tästä, mutta jostain syystä voin vaan todeta että "tjaa". Se, että en tältä albumilta onnistunut löytämään sitä syvintä olemusta tai kirkkainta kipinää, ei ole silti riittävä syy heittää koko lättyä jorpakkoon. Vaikka itse olisinkin antanut edellämainitulle Sounds of Silencelle pari pykälää paremman arvosanan, ei tämän albumin tasaisen varmaa suoritusta voi väheksyä liiaksi.

Kuusi parempansa varjossa.


Herra D

Tällä viikolla päästiin jälleen hieman tutumman yhtyeen pariin, kun kuunteluvuoron sai Simon and Garfunkel kaksikon viimeiseksi yhteiseksi levyksi jäänyt Bridge Over Troubled Water. Kaksikon toiseen osapuoleen olemme jo ehtineetkin tutustua tämän listan puitteissa ja muistelisin, että olen joskus vuosia sitten kuunnellut joitain herrojen levyjäkin.

Ensimmäisten kuuntelukertojen perusteella Bridge Over Troubled Water kuulostaa levyn avaavan hittiparaatin perusteella mukiinmenevältä sekoitukselta kepeitä ja hieman vakavampiakin folkrock-ralleja. Kuitenkin muutaman kuuntelukerran jälkeen levy alkaa avautua ihan uudella tavalla, kun kuulija vihdoin pääsee tutustumaan toden teolla levyn muihinkin kappaleisiin. Vaikka levy sisältääkin sellaisia ikivihreitä ja kaikkien tuntemia hittejä kuten levyn nimikkokappale tai vaikkapa Cecilia, on mukavaa huomata etteivät levyn muut kappaleet suostu jäämään niiden varjoon ilman pientä taistelua. Lopulta kuitenkin nimekkäämmät kappaleet veivät voiton ainakin omalla listallani, jonka kärkeen päätyi komean kertosäkeen sisältävä The Boxer.

En osaa levystä juuri tämän enempää sanoa, mutta sen sijoituksen tälle listalle allekirjoitan täysin. Vaikka täysiin pisteisiin jää vielä matkaa, levy kuitenkin huokuu jollain sanoinkuvaamattomalla tavalla sellaista klassikkostatusta, jota ei liian usein kohtaa. Eipä tähän oikein voi juuri muuta sanoa kuin, että kuunnelkaa itse.

8/10